Raluca Vasile (Smartbrand) despre metode de inovare in branding

Brandurile au nevoie de mai mult decat de dezvoltare vizuala, spune Raluca Vasile (Creative Brand Strategist & Founder, Smartbrand). Ele isi aleg o anume categorie, in care trebuie sa se incadreze atat vizual, cat si olfactiv si auditiv.

In cadrul Brand Activation Strategy 2013, Raluca Vasile a vorbit despre brandingul senzorial si despre inovatiile pe care le aduc brandurile pentru a impresiona consumatorul.

Brandingul senzorial este un tip de branding evoluat care se bazeaza pe studii de neuromarketing si pe reactiile pe care le au oamenii. Neuromarketingul exploateaza aceste reactii involuntare pe care le avem atunci cand mergem la magazin, cand trebuie sa luam o decizie de cumparare si, de multe ori, cumparam cu totul altceva decat ne-am propus. Brandingul senzorial se adreseaza brandurilor vii, pentru ca „brandurile sunt fiinte vii si trebuie tratate ca atare, trebuie sa reflecte exact reactiile si personalitatile noastre si de aceea cand cumparam, vrem ca un produs sa fie cat mai personalizat”, a spus Raluca Vasile.

Din acest motiv, brandingul senzorial se adreseaza brandurilor care vor sa aiba o activare in magazin, un eveniment, o lansare de impact, si, in acelasi timp, sa aiba stopping power, sa vina in intampinarea nevoilor consumatorului, cand acesta trece pe langa o vitrina sau intra intr-un magazin sa fie surprins intr-un mod placut.

In ceea ce priveste inovatia,si modul in care putem sa fim diferiti, Black Friday e un exemplu foarte bun. Raluca Vasile a prezentat exemplul Domo, care anul acesta a trimis produsele discountate pe un site de discount, okazii.ro, strategie foarte buna atunci cand un brand vrea sa vanda mai mult, sa faca promotii, dar nu vrea sa dilueze valoarea adaugata a brandului.

Brandurile inovatoare au patru mari atribute: diferentierea, relevanta, respectul si cunoasterea. Daca un brand vrea sa fie interesant si, mai ales, iubit, el trebuie sa ii implice pe consumatori. Brandul trebuie sa comunice cu ei intr-un mod diferit, interactiv. Acest lucru se poate face prin diverse metode, de la decorul magazinului, asezarea produselor la raft, pana la culoarea si forma ambalajului, sau chiar prin intermediul aplicatiilor mobile.

Brandurile mari doresc sa personalizeze spatiul, mai ales cele de retail, pentru ca atunci cand clientii intra in magazin sa recunoasca un anumit miros care sa fie asociat cu brandul sau sa descopere niste gusturi speciale. Aceasta ideea a stat si la baza evenimentului de lansare Iconic by Camelia Sucu, un muzeu transformat in restaurant-muzeu, unde fiecare detaliu a contat, tema fiind Bloody October Collection. Mobilierul a fost adaptat astfel incat la intrare sa fie piese de decorat rosii, meniul a fost creat in nuante de rosu obtinute din coloranti naturali, acestora adaugandu-li-se elemenul de tango, pentru ca brandingul senzorial sa aiba un impact maxim.

Rezumat al prezentarii sustinute in cadrul evenimentului Smark “Brand Activation Strategy”

29.11.2013

http://www.smark.ro/articol/28104/raluca-vasile-smartbrand-despre-metode-de-inovare-in-branding

 

Trackbacks and pingbacks

No trackback or pingback available for this article.

Leave a Reply